dissabte, 14 de juliol del 2012

Turisme de borratxera a la manresana


Diuen que Manresa fa fàstic, és bruta i que és lletja, que hi ha molts cotxes i pocs aparcaments. Diuen que qui va urbanitzar Manresa ho fa fer mentre pensava en mil coses abans que en la seva feina, que els manresans som de lo més tancats i antipàtics del que qualsevol es pot trobar voltant pel planeta, que hi fa molt fred i que mai neva, que la depuradora de Manresa tuf des de Castellgalí, que mai hi ha festa i que no tenim turistes ni que els hi paguem l’allotjament.

Porto pocs dies fora de casa però us puc ben assegurar que trobo a faltar aquests tòpics com un desesperat. ¿Algú ha fet l'exercici de visualitzar l'entrada del Parc de la Seu (o qualsevol altre) com si fos un centre turístic d’alt nivell? ¿Us la imagineu plena de turistes amb les gravadores de vídeo a una mà i la camera de fotografiar a l’altra?¿Xancles amb mitjons, gorres amb la visera plana i la pell vermellosa per culpa de l'excés sol? ¿Quioscos d'aquelles a on hi pots trobar des dels gelats d'una famosa marca fins a xufles humides dins d'una bossa estreta i allargada? ¿Ampolles d'aigua a 2 euros i mig o llaunes de refrescos també a preus desorbitats? ¿Guies turístics d'aquells típics de debò, amb l'altaveu i l'expressivitat carrinclona i d'actor que mai serà admès a l'Institut del Teatre? Me'ls imagino portant una samarreta amb el lema I Love Manresa amb una fava recordant el nostre estimat Avalot de les Faves al més pur estil poma novaiorquesa.

Fantasiejant amb el turisme de borratxera manresà també m’imagino un parc aquàtic a la zona de Can Font (s’havia arribat a plantejar seriosament fa uns anys). Com s'anomenarien els seus tobogans? La Sèquia splash? La piscina d’onades de l’Agulla? Val més que no, segur que el turistes preferirien noms estrangers com Water Full o el Kamikaze. ¿Què hi pot haver millor per a la masia de Can Font que un autèntic restaurant fast-food amb plat estrella inclòs? Ja ho veig! Les paelles congelades i les magnífiques i tant nostrades gerres de sangria formarien part d'aquest apreciat menú.

Seguint amb l’esperit imaginatiu no podria faltar l’explotació turística del Passeig, una autèntica rambla sense res a envejar a la de Barcelona. Un Passeig ple de botigues xiques i estretes destinades al món del souvenir. Clauers amb la fotografia de la família reial, gots de xarrup amb el logotip del brau, samarretes d’imitació de la selecció espanyola,... ¿Tindrien també samarretes d’imitació del Bàsquet Manresa? Tovalloles amb la cara del Chichi Creus per a lluir al parc aquàtic, no hi podrien pas faltar.

Ara bé, si una cosa es podria explotar d’allò més bé a la Manresa turística és la Festa Major. El Correfoc ompliria les places i els carrers al més pur estil San Fermin a Iruña o les Falles de València. Com a gran festa que seria, es voldria crear una beguda típica que només s’utilitzaria per l’ocasió ¿Què tal unes Aromes de Montserrat amb Orujo, o potser millor amb el Rioja més tirat de mercat? Ja veig a l’Ajuntament amb la gran necessitat de crear una immensa plaça de bous per tal de recollir la gran quantitat d’espurnes de foc que els anys abans ja havien socarrimat les magnífiques tovalloles dels turistes amb les cares dels jugadors històrics del Bàsquet Manresa als balcons dels centenars d’hotels, hostals i pensions de mala mort que omplirien els carrers del Barri Antic.

Volem una Manresa així? Jo no, prefereixo la pudor horrible de la depuradora abans que els guiris davant la Seu. Friso per retrobar les pujades i baixades, els carrers amb cul de sac i les voreres de barrufet abans que trobar-me a tots els restaurants els cartells publicitaris de la Paellador i pamflets anunciant els preus econòmics de les gerres de sangria amb milers de glaçons per enganyar al personal. Vull una orxata de la Xixu, comprar bacallà al carrer Sant Miquel, llegir el Regió7, el Pou de la Gallina i fer una bona cervesa al Quimet (tot i que els seus preus si que semblen ser els d’un establiment situat a primera línia de mar). Vull retrobar els personatges mítics de la ciutat que em recordin que he de pagar si vull seure a les cadires del Passeig. Vull intentar anar a la Biblioteca i trobar-la tancada com sempre passa quan la necessites. Vull llevar-me amb el camió de les escombraries a altes hores de la matinada, avorrir-me com el que més al mes d'agost. Necessito seguir patint cada cap de setmana amb els partits de bàsquet amb l’equip amb el pressupost més baix de la lliga, que em tanquin tots els bars a les 3 i que si tot i això vull seguir la festa hagi de pagar una bona quantitat de calers i que m’obliguin a vestir-me com dicten les últimes tendències de la moda. Tot i això, i més que mai, sóc un manresà orgullós ¿Tinc tendències masoquistes? Potser sí, però manresà i orgullós de tot cor, que vinguin els de Vic a molestar amb les vegueries que ens els mengem amb patates, o millor, amb el nostre plat tradicional, el magnífic bacallà a la manresana, ¿deu ser que fa anys pel Cardener s’hi podien trobar bacallans?

Benvinguts i benvingudes al primer dia de Cal Quinze. Millor buscar a fora el que no voldrem mai a casa. Visca les vacances!

Juliol del 2008

5 comentaris:

Unknown ha dit...

Ole tus güevos manresanito!! MOlt i molt bé el blog. Quan tonris no el deixis!!

Rovelló ha dit...

A veure quan fas una entrada parlant del millors "buenos", eh?

Bé. felicitats pel teu bon começament en el blog. Des de Manrússia una abraçada!

Jordi Bonvehí i Castanyer ha dit...

senzillament... perfecte...

Jordi Bonvehí i Castanyer ha dit...

pots adherir el teu bloc a Bagesfera! La comunitat de blocaires del Bages.

www.bagesfera.cat


Salut!
JORDI

ferran ha dit...

M'agraden tots aquests tòpics, rumors i maneres de fer del manresà de a peu. Una Manresa turística i fashion és possible però no la volem! Ens caguem amb la nostra ciutat però que no ens la toquin.

Salut i felicitats

www.manres.blogspot.com